Холера

Холера – це є гостре інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням кишково-шлункового тракту, порушення водно-сольового обміну і зневодненням організму, внаслідок втрати води і солей з калом і блюводними масами. Збудником захворювання є холерний вібріон. Місце розмноження збудника холери – кишечник людини. Джерелом інфекції є хвора людина і вібріоносій. Зараження відбувається при проникненні холерних вібріонів в шлунково-кишковий тракт із зараженою водою чи харчовими продуктами.

Також не виключається можливість зараження при контакті з хворим, коли збудник може бути занесений до рота руками, забрудненими виділеннями хворого або вібріоносія, а також при передачі збудника холери мухами. Захворювання розвивається лише тоді, коли холерні вібріони не гинуть у кислому середовищі вмісту шлунка і поступають у просвіт тонкої кишки, де інтенсивно розмножуються внаслідок лужної реакції середовища і високого вмісту продуктів розчеплення білків.

Інкубаційний період коливається від кількох годин до 5 діб (частіше 2-3 дні). За вираженістю клінічних проявів розрізняють: стерту, легку, середньої тяжкості, тяжку і дуже тяжку форми, що визначається ступенем зневоднення організму. Виділяють такі ступені зневоднення: 1 ступінь, коли хворі втрачають об’єм рідини, що дорівнює 1-3% маси тіла (стерті і легкі форми), 2 ступінь – втрати досягають – 4-6% (форма середньої тяжкості), 3 ступінь – 7-9% (тяжка), 4 ступінь – більше 9% (дуже тяжка). Ускладненнями такого захворювання виступають – гостра ниркова недостатність, набряк легень, повторний колапс.

Орнітоз – це є інфекційне захворювання, спричинюється хламідіями, які передаються людині від птахів аерогенним шляхом; інкубаційний період триває один-три тижні. При орнітозі у людини, як правило, уражаються легені: розвивається картина вогнещивої, а потім і зливної пневмонії; спостерігаються явищами загальної інтоксикації.

 

Консультація та лікування в Ізраїлі
likar

Баннерная сеть BANNER.UA



Погода Львові » Україна