Як надовго зберегти молодість: погляд експертів

vidido.ua | 18. Лип. 2010 | Фото: vidido.ua

Панацеї від старості ще не винайшли, але методів боротьби за красу і здоров’я – безліч

Сьогодні чимало представників індустрії краси через потужні рекламні кампанії просувають безліч різноманітних засобів, які мають врятувати людей від зморщок в майбутньому.

Проте не завжди пропонована продукція є такою дієвою, як у рекламі, й далеко не всім вона підходить, бо те, що для одних є еліксиром молодості, для інших – небесною карою… Відповідь на це одразу знаходять психологи, мовляв, джерело молодості не в ботоксі, а голові. Й серед найголовніших їхніх порад – не думати про майбутню старість і не "завантажувати" себе минулим. І ще, доглядати за собою необхідно з любові до себе, а не зі страху постаріти. Тоді й запустяться процеси омолодження, бо тіло і обличчя відображають те, що відбувається всередині. Аби дізнатися, що думають буковинські фахівці медицини стосовно збереження молодості, ми звернулися до наших експертів.
«Що допомогло кравцеві, від того помер чоботяр»

Як розповіла «Погляду» Оксана Сметанюк, старший викладач кафедри медичної біології, генетики та гістології БДМУ, універсального рецепту вічної молодості нема. Комусь необхідно почистити кишечник і від цього обличчя стане свіжішим, а іншому треба кинути курити чи пити. Одним на користь рік у рік оздоровлюватися у санаторіях, а є й такі (це одиниці), які стверджують: рецепт довголіття у тому, що ніколи й ніде не відпочивали. Тож висновок напрошується такий – «Що допомогло кравцеві, від того помер чоботяр», тобто хто у що вірить, те йому й допомагає.

Відомий мислитель Цицерон рекомендував виконувати фізичні вправи, бути помірними у їжі й вважав, що головне у боротьбі за молодість – інтелектуальна активність, яка може сповільнювати процеси старіння

– Окрім того, ті, хто думає, що завдяки фарбам-макіяжам можна стати красунями і красенями помиляються, бо це – маска під якою зазвичай криється невпевнена в собі людина, – переконує пані Оксана. – Ось зверніть увагу на американців, які практично не користуються косметикою і є впевненішим у собі народом, їхня головна окраса – усмішка на обличчі. Вважаю, якщо не потребує професійна сфера, то і не потрібно щодня наносити багатошарові макіяжі, особливо це стосується молоді. Як кажуть, бережи красу змолоду, адже ще з юного віку необхідно себе "підтримувати". Щоправда, не зловживайте кремами: до них шкіра звикає, а без них – тьмяніє й в’яне. Однак не перетворюйте це на культ і завжди пам’ятайте про шкіру: протріть її огірком чи ягодами, зайвий раз промийте водою, пийте рослинні чаї. І взагалі оберіть для себе свій метод підтримання краси та здоров’я, головне, щоби була віра і впевненість у ньому.


«Добре їсти й довго спати – Бог здоров’я мусить дати»

За словами Юлії Перепади, представника фармацевтичної компанії KRKA, щоби продовжити молодість надовго, треба багато спати (жінкам 10 годин на добу, а чоловікам – вісім) й достатньо пити чистої води. Також не слід нервувати, курити та вживати спиртні напої (можна зрідка і помірно). Окрім того, варто збагачувати організм вітамінами, регулярно та правильно харчуватися. Обов’язково має бути й фізична активність – легкий спорт.

– Люди дуже помиляються, коли вважають, що на 100 % збагачують свій організм вітамінами, споживаючи овочі й фрукти, – каже Ю. Перепада. – Насправді це не так. У овочах і фруктах є лише деякі вітаміни. До прикладу, вітаміни групи В містяться у борошняних виробах, які через літню спеку ми споживаємо менше. Ще цієї пори організму треба більше вітаміну А, бо сонце негативно впливає на стан шкіри, а цей вітамін сприяє регенерації епітелію. Варто відзначити, навіть збалансована дієта на 2500 ккал лише на 80 відсотків забезпечує добову потребу організму у вітамінах. А ще – одиниці правильно харчуються (вранці п’ють свіжовичавлені соки, споживають легкі салати), у більшості людей сніданок складається з чашки чаю або кави та бутерброда. Тож, гадаю, необхідно вживати спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси. Особливо це стосується дітей, які через брак вітамінів можуть вередувати, бути апатичними, мати поганий апетит й часто застуджуватися.


«Вік визначається не за датою народження…»

Людмила Свяцька, лікар-уролог, асистент курсу урології БДМУ цілком погоджується із відомим висловом: «Вік визначається не за датою народження, а за зовнішнім виглядом та за внутрішніми відчуттями». Вона вважає, що бути молодим і красивим, можливо лише почуваючись таким.


Щоб культивувати в собі молодість, потрібно не думати про майбутню старість і не "завантажувати" себе минулим

– Не задумуйтеся про свій паспортний вік, а просто будьте молодими, – радить Л. Свяцька. – Тому що не старіє лише той, хто справді не хоче старіти. Ще в давнину відомий мислитель Цицерон рекомендував виконувати фізичні вправи, бути помірними у їжі й вважав, що головне у боротьбі за молодість – інтелектуальна активність, яка може сповільнювати процеси старіння. Я вважаю, якщо людина активна фізично і йде в ногу з часом, то ні вона сама, ні її оточення не помічають її віку, тобто вони просто над цим не задумуються. А це – найголовніше.


«Молодість – це здоров’я»

За словами кандидата медичних наук, лікаря-інфекціоніста, доцента кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ Олени Мироник, молодість – це здоров’я, і щоби надовго її зберегти, необхідно захистити себе та своїх дітей від численних захворювань та їхніх негативних наслідків.

– Наприклад, такого захворювання, як поліомієліт, можна уникнути, якщо батьки не відмовляться від спеціального щеплення для своєї дитини, – розповідає пані Олена. – Щоправда, необхідно суворо дотримуватися двох правил: вчасно здійснювати щеплення за календарем і щоб у цей період дитина добре почувалася. За правильного підходу це все працює. У інакшому разі, опісля перенесеного захворювання на поліомієліт у дитини викривлюються кінцівки. І хоч виліковується дитина, але дефект залишається. Тож те, що багато людей уникають щеплень – це неправильно, оскільки вони не знають, як може виглядати ця дитина після перенесеного захворювання. Треба розуміти, що є способи, які можуть відвернути від недуги. А ще важливо вести здоровий спосіб життя: захистіть себе і будьте здоровими – ось ваша краса, бо якщо є здоров’я, то людина енергійна й молода душею.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


Консультація та лікування в Ізраїлі
likar

Баннерная сеть BANNER.UA



Погода Львові » Україна