Захворювання ЛОР (отоларингологія)

Отоларингологія – це є розділ клінічної медицини, що вивчає фізіологію і патологію вуха, носа, глотки, гортані, трахеї, суміжних із ними ділянками. Захворювання, які відносяться до цього розділу є поширеними і відомі майже кожному з дитинства.
Кожний орган із цього розділу медицини характеризується специфічним функціонуванням та будовою. 
Ніс. Носова порожнина вкрита слизовою оболонкою, яка з'єднана за допомогою вузьких отворів з верхньощелепної (гайморової) пазухою і з лобової пазухи. Рясне кровопостачання носа пояснює причини таких частих носових кровотеч. 
До горла медики відносять глотку і гортань. 

Глотка. Глотка ділиться на носову, ротову, та гортанні частини. У глотці сходяться травні і дихальні шляхи, причому проходження їжі і повітря регулюється рефлекторно. Під слизовою оболонкою знаходяться м'язи, які стискають глотку в середньому та нижньому відділах і проштовхують їжу в стравохід. У глотці знаходяться мигдалини. 

Гортань. Гортань призначена для проведення повітря з глотки в нижні дихальні шляхи і служить для голосоутворення. 

Вухо. Вухо складається з внутрішнього, середнього і зовнішнього відділів. У внутрішньому вусі розташовані звуковий та вестибулярний аналізатори. Середнє вухо - це барабанна порожнина зі слуховими кісточками - молоточком, ковадлом і стремінцем, а також соскоподібного відростку і євстахієвої труби. Зовнішнє вухо - це вушна раковина і зовнішній слуховий прохід. Всі ці органи пов'язані між собою. Тому нерідко захворювання, наприклад, носа дає ускладнення на вухо. 
Поширеними захворюваннями порожнини носа - риніт, гайморит, синусит. Всі ці захворювання можуть бути як гострими, так і хронічними. До захворювань вуха отоларингологія відносить отит, євстахіїт, тимпаніт, травматичні ушкодження. До захворювань глотки і гортані отоларингологія відносить ларингіт, фарингіт, ангіну.
Захворювання вуха, горла і носа зростають, як правило, з настанням осінньо-зимового сезону. Тому ЛОР-фахівці мають на меті не лікувати такі недуги, а здійснювати їх профілактику. Головним завданням лікарів- отоларингологів зробити так, щоб імунітет був захищеним і сильним, і не підвів у найжорстокіші морози та при підступних вірусах. Першою атакою вірусів припадають на такі «чутливі» органи, які швидко реагують на зміни навколишнього середовища, а саме це: вуха, горло і ніс. 
Консультації отоларинголога необхідні не тільки в класичних випадках появи загальновідомих симптомів - біль у вухах, нежить і кашель, у тому числі гнійні виділення, почервоніння, біль і перчіння в горлі, але і при тривалому головному болі, погіршення слуху, збільшення шийних лімфатичних вузлів, появі білого нальоту на мигдаликах. 
При захворюванні ГРВІ та ГРЗ, якими хворів хоча б кілька разів кожен з нас, потрібно звернутися до спеціаліста і не займатися самолікуванням, яке в свою чергу може призвести до побічних реакцій. При обстеженні враховуються всі риси і ознаки недуги і, в результаті чого Ви отримуєте свою власну лікувальну програму, орієнтовану відповідно під Вас.

Види захворювання:

Аденовірусна інфекція
Аденоїди
Аеросинусит
Ангіна
Антрит
Баротравма вуха
Викривлення носової перегородки
Гайморит
Грип
Дисфонія
Діафрагма гортані
Дійсний круп (дифтерія)
Євстахіїт
Заглотковий абсцес
Кіста гайморової пазухи
Кохлеарний неврит
Лабіринтит
Ларингіт
Ларинготрахеїт
Мастоїдит
Меньєра хвороба
Назофарингіт
Неправильний круп
Носова кровотеча
Озена
Отит
Отит адгезивний
Отомікоз
Отосклероз
Папіломатоз гортані
Паратозиліт
Поліпи носа
Поліпоз
Приглухуватість
Риніт
Сірчана пробка
Синусит
Стеноз гортані
Сторонні предмети вуха
Сторонні премети дихальних шляхів
Сторонні предмети носа
Сфеноїдит
Тонзиліт
Фарингіт
Фронтит

 

likar
120



Погода Львові » Україна