Як правильно вибрати дієту

Культ краси | 14. Лип. 2010 | Фото: Культ краси

dietДієт для зменшення ваги дуже багато, лише їх перелік займе кілька сторінок. Вибираючи дієту, не поспішайте, так як перший необачний крок може в подальшому призвести до розчарування, стресу та проблем зі здоров'ям. Тільки правильно підібрана і строго дотримувана дієта допоможе вам позбутися зайвої ваги, поліпшити стан здоров’я і полегшити роботу внутрішніх органів.

Найважливіше при виборі дієти - це визначити, наскільки Ви зможете дотримуватися всіх тих обмежень, які вона покладає на вас. Ось кілька моментів, на які необхідно зважити в першу чергу:

 

  • Чи не занадто вона строга? Навряд чи ви зможете працювати або займатися домашнім господарством при дієті нижче 1000ккал на день. Фізичні навантаження при такій дієті можуть призвести навіть до втрати свідомост

  • Чи достатньо вона гнучка? Це дуже важливо для хорошої дієти, бо мало в кого з людей життя так чітко організовано, що вони протягом довгого часу можуть суворо дотримуватися одного і того ж меню день у день.

  • Чи підходить вам їжа, дозволена дієтою? Не вибирайте дієту, що пропонує продукти, які ви не любите.

  • Допускає вона невеликі поблажки? Далеко не у кожної людини вистачить сили волі повністю виключити зі свого раціону солодощі або, скажімо, напої.

  • Чи буде ця дієта вписуватися в те, чим взагалі харчується ваша родина? Це дуже суттєво для більшості жінок, які прагнуть схуднути.

  • Чи є в ній усі необхідні поживні речовини у достатній кількості?

  • Не дуже вона дорога? Будь-яка дієта, при якій рекомендується їсти копчену сьомгу і кращі сорти м'яса, швидко порушить бюджет більшості сімей.

 

І так, список дещо скоротився. Відкинули явно непідходящі варіанти і вибрали ті, що підходять під ваш ритм життя і бажані результати. Тепер застосуємо до них ще один фільтр:

 

  • Необхідно визначити заздалегідь, скільки зайвих кілограмів необхідно скинути.

  • Визначте дату, до якої фігуру треба привести в норму.

 

Виходячи з цих даних, підрахуйте, якої тривалості повинна бути дієта. В тиждень без проблем для організму рекомендується скидати 1-2 кілограми (відповідно, на місяць 4-8). Ці цифри не варто перевищувати - буде важко для організму. Якщо виходить, що тривалість дієти повинна бути 1 місяць, не варто починати дієту, яка обіцяє скинути таку ж вагу за 5-7 днів. У такій ситуації поспіх не потрібен.

Тим, у кого від 1 до 3 зайвих кілограмів, краще за все орієнтуватись на 7-14-денну дієту. Зараз легко знайти дієту, яка і за тиждень обіцяє такий результат, але в цьому випадку не поспішайте. Дієта тривалістю в 14 днів буде легко сприйнята організмом, тому що в цьому випадку вибір продуктів більш різноманітний і в подальшому вам буде легше контролювати свою вагу.

Під час таких дієт необхідно зменшити споживання жирів і білка - організм легко це перенесе. Клітковину і вуглеводи їсти треба в повному обсязі. Не обмежуйте у своєму раціоні фрукти і овочі - завдяки цій їжі ви будете працездатні і не порушиться робота кишечнику, що часто відбувається при дієтах.

Якщо є від 3 до 10 зайвих кілограмів, необхідна дієта тривалістю від 2 тижнів і до 1 місяця. У цьому випадку в їжі обов'язкова клітковина (морква, капуста, буряк) для роботи кишечнику і вуглеводи (фрукти, каші, мед) як джерело енергії. Незважаючи на те, що в організмі є надлишки жиру, в раціоні повинні бути присутніми жири, але вже рослинного походження (соняшникова, оливкова олія, насіння, горіхи).

dietНасіння та горіхи також будуть гарним джерелом білка, наш організм дуже погано переносить білкове голодування. Якщо ви звикли до м'ясних продуктів, два рази на тиждень готуйте собі м'ясо. Їсти його краще з салатом з капусти і готувати на пару (варити) або грилі. Не вживайте напівфабрикатів (ковбаси, сосиски) і продукти тривалого зберігання (шинка, балик, копчена риба).

Якщо у вас більше 10 зайвих кілограмів - дієту підбирайте за тими ж правилами, що і попередня. Але вам необхідно після місяця такого харчування робити паузу на 7 днів, а потім знову продовжувати дієту. При такому підході організм буде відчувати себе комфортніше і легше позбавлятися від зайвої ваги.

У перший тиждень дієти ваш організм різко перебудовується, і, як правило, за цей проміжок часу навіть при досить делікатній дієті жінки втрачають близько 3 кг і більше. Але це ні в якому разі не означає, що вся втрата ваги відбулася за рахунок жиру - в основному це вуглеводи (накопичені у вигляді глікогену в печінці та м'язах). Коли споживання енергії перестає відповідати потребам організму, найпершим її резервом, який витрачається, є глікоген. Одночасно з ним організм втрачає багато води, що також відображається на вазі. Після цього різкого зниження ваги, яке вселяє великі надії, щотижневі втрати звичайно зменшуються і встановлюються в межах 0,5-1кг. На практиці втрата ваги часто відбувається повільніше, ніж це передбачалося спочатку, тому що дуже важко строго дотримуватися дієти.

Обов'язково необхідно думати і планувати, що робити після дієти. При поверненні до звичайного режиму (який у вас був раніше), природно, з часом скинуті кілограми повернуться на місце. Для того щоб зберегти фігуру після дієти, використовуйте цей час для позбавлення від шкідливих звичок харчування і способу життя. Перед початком дієти треба скласти список всіх інших недоліків.

Використовуючи будь-які дієти, намагайтеся, щоб більшу частину їжі ви з'їдали в першу половину дня (сніданок, обід). При повноцінному сніданку активізується обмін речовин, що сприяє швидшому скиданні ваги. Також буде дуже корисно і ефективно збільшити хоча б трохи фізичне навантаження. Найправильніший варіант - щоб кожна людина сама для себе створювала індивідуальну дієту і стежила за її виконанням.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна