За життя й здоров’я дитини потрібно боротися

zdorovya.in.ua | Галина Степанюк | 1. Вер. 2010

За життя й здоров’я дитини потрібно боротися

Близько 8 мільйонів дітей в усьому світі щорічно з'являються на світ з серйозними вродженими вадами: з пороками серця, синдромом  Дауна, серповідною анемією, з розщепленням хребта й іншими захворюваннями.

Більше ніж три мільйони таких дітей помирають, не доживши до п’яти років, інші на все життя залишаються розумово неповноцінними або фізичними інвалідами.

Малюковою смертністю в Україні вважається смертність від народження до 1 року, а дитячою - до 18 років. Зауважимо, що малюкова смертність спричинена вродженими вадами розвитку займає друге місце.

 

З усіх дітей, що народжуються з вродженими вадами розвитку у 40 % нам не вдається встановити причин виникнення вад.

У 30% дітей ВВР зумовлені шкідливим впливом навколишнього середовища у перший триместр вагітності, коли формуються всі органи і системи плоду. Інші ВВР зумовлені мутаціями гена, генома та хромосом.

В Україні існує мережа медичних установ, які можуть виявляти ВВР. Для цього проводять до пологову діагностику, починаючи з ультразвукової і закінчуючи інвазивною (для діагностики беруть кров пуповини, тканину плаценти, навколоплідні води та ін.).

Завдяки генетичним, біохімічним та іншим дослідженням медики можуть встановити, чи уражений плід, якщо так, то яким захворюванням, - говорить Надія Гельнер, генетик львівського спеціалізованого меджико-генетичного центру Інституту спадкової патології АМН України.

 

Ось тут варто зауважити, що весь світ практикує до пологову (пренатальну) хірургію, завдяки якій вади розвитку плоду корегують ще в утробі матері.

Наприклад, таке важке захворювання як гідроцефалія (в народі – водянка головного мозку, - авт.), яке характеризується надлишком утворення спинно-мозкової рідини, можна корегувати ще до народження дитини так званим шунтуванням, завдяки якому відбудеться відтік мозкової рідини і мозок у дитини розвиватиметься добре.

Після народження дитину відразу ж оперують, що дає змогу уникнути ускладнень з боку центральної нервової системи.

До речі, світова статистика свідчить, що п’ять відсотків дітей у сьому світі народжуються з тими чи іншими вродженими вадами розвитку та спадковими захворюваннями.

В Україні немовлята до одного року найчастіше помирають від серцево-судинних патологій.

Для того аби вчасно діагностувати вади розвитку плоду в першу чергу вагітній необхідно вчасно пройти обов’язкове трьохразове ультразвукове дослідження.

Перше УЗД найкраще проходити між 10 і 13 тижнем вагітності.

В цей час можна визначити яка вагітність (одно плідна чи багатоплідна), а також діагностувати аненцефалію (відсутність головного мозку), запідозрити хромосомні хвороби у плода. У поєднанні з біохімічними показниками крові вагітної  сонографічні ознаки можуть свідчити про наявність хромосомних хвороб у плода.

Це дає змогу виявити вагітних з високим ризиком народження дитини з синдромом  Дауна та іншими важкими недугами і своєчасно запропонувати жінці пройти інвазивну до пологову діагностику для підтвердження діагнозу. Друге-третє УЗД проводять у 16-18 та 21-22 тижні вагітності з метою виявлення ВВР центральної нервової системи, шлунково-кишкового тракту, аномалій розвитку кінцівок та ін.

Також жінкам треба знати, що всі органи і системи починають закладаються з третього тижня вагітності, тобто жінка може й не знати, що вона вагітна, а в той час плід активно формується (за тератогенним каландерем кінцівки закладаються починаючи із 18-го дня після запліднення по 8-й тиждень включно, очі та серце – з 4-го по 7-й тиждень, губи з 4-го по 6-й, мозок з 3-го по 9-й, зуби й вуха з 6-го по 10-й, органи травлення з 4-го по 9-й тиждень, - авт.).

Відтак негативного впливу дитинка ще в утробі матері зазнає через вживання алкоголю, ліків, наркотиків, куріння, шкідливі умови праці та хвороби жінки. Все перераховане призводить до ураження центральної нервової системи, вад серця, розумової та фізичної відсталості дитини та передчасних пологів.

Звичайно не треба забувати про необхідну кількість вітамінів та мікроелементів, які має споживати вагітна. Зокрема важливо, щоб жінка отримувала необхідну кількість фолієвої кислоти та йоду. Добре було б почати приймати фолієву кислоту ще до вагітності 1-2 місяці та під час вагітності впродовж перших 12 тижнів.

Галина Степанюк   

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна