Що треба знати про температуру у дитини?

health.unian.net | 26 Грудня 2011

В перші декілька днів життя темпе­ратура тіла немовляти може бути трохи підвищеною (37,0-37,4°С в пахвовій западині). Потім вона встановлюється в межах 36,0-37,0°С (частіше 36,6°С). Щоб дізнатися, які показники є нормою для вашого малюка, виміряйте йо­му температуру, коли він здоровий і спокійний. Бажано поміряти її і під пахвою, і в прямій кишці.

Зробіть це вранці, вдень і увечері. Отримані результати запишіть і збережіть. Якщо малюк захво- ріє, ви зможете напевно судити про те, наскільки підвищилася його температура. Вимірювати температуру малю­кам можна в пахвовій западині, в паховій складці, в прямій кишці (рек­тально), але не в роті. Виняток становить вимірювання температури за до­помогою пустушки-термометра.

Температура буває різною...

Ректальна температура (виміряна в прямій кишці) приблизно на 0,5°С ви­ще оральної (вимірюється у роті) і на градус вище пахвової. У одного і то­го ж малюка розбіжність показників може бути досить великою. Наприк­лад:

• нормальна температура в пахвовій западині або в паховій складці 36,6°С

• оральна 37,1 °С

• ректальна 37,6°С

...і не завжди небезпечною

• Температура трохи вище загальноприйнятої норми може бути індивідуальною особливістю малюка.

• Вечірні показники зазвичай бувають вище ранкових (на декілька сотих градусів).

• Температура може підвищуватися через перегрі- вання, емоційне збуд­ження, підвищену фізичну активність.

Для того щоб оцінити, наскільки у малюка підви- щилася температура, зробіть наступне:

• вимірюйте температуру в один і той же час;

• не робіть цього, коли малюк плаче, переляканий, надто збуджений, дай­те йому час заспокої- тися;

• зберігайте дані про нормальні показники;

• не вимірюйте температуру під ковдрою: якщо новонародженого сильно обгорнути, його температура може істотно підвищитися.

Як часто вимірюють температуру під час хвороби?

Досить робити це три рази на день: вранці, вдень і увечері, кожен день приблизно в один і той же час протягом хвороби. Результати вимірювань записуйте, за ним лікар зможе судити про перебіг захворювання. Частіше міряти температуру потрібно в наступних випадках:

• у малюка висока температура (від 39,0°С);

• вам потрібно оцінити ефективність жарознижуючого засобу;

• у дитини був епізод фебрильних судом (у деяких дітей вони виникають у відповідь на підвище- ння температури).

Вимірювання крок за кроком

Бажано, щоб малюк мав свій особистий термометр. Перед кожним засто­суванням не забувайте протирати його спиртом або теплою водою з ми­лом.

Вимірювати температуру в прямій кишці зручно лише маленьким дітям. П`яти-шестимісячний малюк спритно вивернеться і не дасть вам це зроби­ти. Крім того, такий спосіб вимірювання може бути неприємним для дити­ни. Якщо малюк противиться, візьміть його на руки і поміряйте температу­ру під пахвою.

Для вимірювання ректальної температури найбіль- ше підходить електрон­ний термометр, який дозво- ляє зробити це дуже швидко: результат ви отри- маєте менш ніж за 1 хвилину. Ртутний градусник треба тримати не менше п`яти хвилин, до того ж ви ризикуєте розбити його, якщо малюк сіпнеться.

• Отже, візьміть градусник (ртутний попередньо струсіть до позначки ниж­че 36,0°С), змастіть його наконечник дитячим кремом.

• Покладіть малюка на спинку, однією рукою підніміть його ніжки (як як­що б ви підмивали його), іншою рукою обережно введіть градусник в задній прохід так, щоб його наконечник потонув у ньому (приблизно на 2 см). Зафіксуйте градусник між двома пальцями (як сигарету), а іншими стис- ніть сіднички малюка.

В паху і в пахвовій западині вимірюють температуру скляним ртутним тер­мометром. Результат ви от- римаєте через 10 хвилин.

• Струсіть градусник до позначки нижче 36,0°С.

• Витріть насухо шкіру в западині, оскільки волога охолоджує ртуть.

• Щоб виміряти температуру в паху, укладіть малюка на бік (якщо ви роби­те вимірювання під пахвою, посадіть його на коліна або візьміть на руки і походіть з ним по кімнаті).

• Поставте градусник так, щоб наконечник цілком розташовувався в шкірній складці, потім своєю рукою притисніть ніжку (ручку) малюка до тіла.

Вибираємо градусник

Скляний

Плюси: Звичний для нас, універсальний, тобто підходить для вимірювання температури на будь-якій ділянці тіла для дитини будь-якого віку.

Мінуси: Небезпечний (через поєднання скла і ртуті). Процес вимірювання температури займає багато часу (5 хвилин в прямій кишці і 10 хвилин - під пахвою).

Електронний цифровий термометр

Плюси: Безпечний вимірює температуру дуже швидко, точний, сповіщає про завершення процесу звуковим сигналом. Ідеальний для вимірювання ректальної температури.

Мінуси: Не дає точних цифр при вимірі температури під пахвою, так як вимагає дуже тісного контакту з тілом.

Температурні смужки на лоб

Плюси: Стануть в нагоді, якщо ви опинилися поза домом: в дорозі або на прогулянці.

Мінуси: Вони сигналізують лише про факт під- вищення температури і не дають інформації про те, наскільки вона підвищена.

Пустушки - термометри

Плюси: Непоганий винахід для малюків, які ніжно прив`язані до соски - пустушки.

Мінуси: Зрозуміло, що вони не універсальні.

Маленька порада. Якщо при спробі виміряти температуру ви зустрічаєте бурхливий протест малюка, спробуйте зробити це в той час, коли він міцно спить.

Обережно поставте градусник під пахву сплячому малюку, притисніть ручку до тіла і, притримуючи її, посидьте з ним до тих пір, поки температу­ра не буде виміряна.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Консультація та лікування в Ізраїлі
likar

Баннерная сеть BANNER.UA



Погода Львові » Україна