Три медицини. Яка дієва?

| Галина Степанюк | 14.Квітня 2011

Офіційна, народна та нетрадиційна медицина «лікують хворих»

З року в рік офіційну медицину намагається доповнити, а часом «посунути» народна чи не традиційна медицина. Аргументи вагомі: офіційна медицина це завжди обшарпані лікарняні палати, подяки лікарям, дорогі медикаменти. А ось народна, зовсім інша річ…

Так рік тому одна сільська жінка вирішила полікувати сусідку (з етичних міркувань імен називати не будемо).  В останньої було не аби яке захворювання – колагеноз – запалення сполучної тканини. Захворювання не з простих, отож і тактику лікування підібрала відповідну. Вколола хворій внутрішньовенно білок курячого яйця. Далі події розвивалися, як в кіно. Жінка отримавши анафілактичний шок знепритомніла. Перелякана псевдо лікарка кинулась просити допомоги в сільській амбулаторії.  І добре, що хвацька медсестра амбулаторії вчасно надала допомогу, інакше все могло закінчитись летально.

Ми вирішили дізнатися звідки «ростуть ноги».Юрій островерха, головний позаштатний спеціаліст з народної та нетрадиційної медицини Управління охорони здоров’я ЛОДА, почувши про такий метод лікування був більш ніж здивований. Адже дипломований спеціаліст добре розуміє, що чужорідний білок в організмі людини – це страшний антиген. А відповідно організм людини на нього бурхливо реагує. В наведеному прикладі це призвело до анафілактичного шоку, і нічого дивного в цьому не має.

Юрій Островерха розповідає, що нині маємо фактично три медицини. Офіційна – це та, яка широко застосовується. Народна – та, яка з покоління в покоління передає мудрість наших предків та нетрадиційна, яка має автора, основоположника (наприклад, гомеопатія).

«Давно доведено, що найкращого ефекту в лікуванні можна досягти, коли поєднати офіційну медицину з народною чи нетрадиційною, - розповідає пан Юрій. – Так в США медики та науковці, аналізуючи ефективність лікування п’явками, дійшли висновку, що гірудотерапія незамінна для відновлення кровопостачання при реімплантації частин тіла, зокрема, після операції з пришивання відірваних вух чи відрізаних пальців. Рекомендують застосовувати п’явки й на тих ділянках тіла, де необхідно відновити порушений кровообіг, наприклад, при венозних тромбозах. Широко застосовують лікування п’явками і Львівські медики, зокрема в гінекології.  Але все це роблять кваліфіковані, дипломовані фахівці.»

В розвинених європейських країнах важко знайти здорово мислячу людину, яка погодиться, щоб її лікував сусід, який до медицини немає ніякого відношення. В Україні ж людей потрібно вчити, як бути здоровим, і як правильно ставитися до свого здоров’я. І починати потрібно з того, як не нашкодити своєму здоров’ю. Стереотипи настільки вкоренилися в нашу свідомість, що позбавитись їх іноді можна лише з допомогою помилок на власному здоров’ї. Проте, часом, вони надто дорого коштують. Тому не варто гнатися за модним нетрадиційним лікуванням розрекламованим по телебаченню чи іншому місці. Не треба шукати  диво пігулок, які зцілюють від усіх хвороб. Адже методів лікування можуть запропонувати багато, лишень здоров’я в людини одне. Тому не варто проводити над ним експериментів.

Галина Степанюк

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar



Погода Львові » Україна