Куріння може призвести до сліпоти

gazeta.ua | 17 Березня 2011

У найближче десятиліття значно зросте кількість осліплих людей, попередили британські учені. Очікується, що тільки на туманному Альбіоні незрячих стане на чверть більше, і запобігти цій трагедії можна вже зараз, якщо впритул зайнятися дослідженнями проблеми.

За словами вчених, вікова макулярна дегенерація (ВМД) є основною причиною втрати зору в сучасному західному світі. Проте більшість людей навіть не чули про це захворювання, пишуть вчені у статті, опублікованій у виданні British Journal of Ophthalmology.

Так які ж причини, що викликають поширення ВМД? Одна з них пов'язана з тим, що люди стали жити довше. Також провокують захворювання куріння і неправильне харчування.

"Для того щоб запобігти ВМД, необхідно розпрощатися з цигарками та вживати в їжу більше зелені, жирної риби, яскраво забарвлених овочів і фруктів. Велику увагу варто приділити також профілактиці. Перевіряйте зір не рідше одного разу на рік", - розповіла лікар Сьюзен Блекені.

За словами фахівців, симптомами ВМД є хвилясті, зламані або зміщені лінії, затуманені або зникаючі ділянки, які бачить хвора людина.

Нагадаємо, в минулому році інша група британських вчених зробила революційне відкриття, яке, можливо, назавжди позбавить людство від окулярів і контактних лінз. Експерти з Королівського коледжу в Лондоні знайшли ген, який відповідає за короткозорість. Вони пообіцяли, що вже через десять років будуть розроблені очні краплі, що зупиняють розвиток цього поширеного недугу.

Генетична схильність до короткозорості, як виявилося, є не у всіх. Вчені порівняли між собою ДНК більш ніж чотирьох тисяч британських близнят. З'ясувалося, що приблизно у 45% з них є порушення гену RASGRF1, який в два рази збільшує шанси отримати рецепт на окуляри.

Ген RASGRF1 грає ключову роль у розвитку ока і надходженні в мозок зорових сигналів, встановили вчені. Порушення в ньому приводять до короткозорості, а в окремих випадках - і до сліпоти.

За словами вчених, краплі, здатні вплинути на RASGRF1, будуть розробляти кілька років. Щоправда, вони не допоможуть повернути гостроту зору дорослим людям, у яких вже розвинулася короткозорість. Але ось майбутні покоління точно зможуть забути, що таке окуляри.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar



Погода Львові » Україна