Кому боятися червонички (краснухи)?

zdorovya.in.ua | Галина Степанюк | 17. Лют. 2011

rubellaЧевоничка, більш відома як краснуха, це інфекційне захворювання, що викликається вірусом. Хворіють в основному діти віком 2-9 років.

В дитячому віці це захворювання здебільшого не є небезпечним і перебігає у легкій формі.
Тим не менше уже кілька тижнів потроху зчиняється паніка з приводу підвищеної кількості захворюваності на цю недугу. Інформацію про те, що кількість хворих начервоничку є більшою, у порівнянні з минулими роками, підтвердили у Міській санітарно-епідеміологічній станції.

Та найбільше турбує медиків, що ця здавалось би дитяча хвороба торкається і доросле населення. Уже підтверджено декілька випадків інфікування у дорослих.
Хворий стає заразним за 1 тиждень до появи висипу і продовжує виділяти вірус протягом 5-7 днів після виникнення висипу. Таким чином людина інфікує інших ще не підозрюючи про захворювання. Передається вірус повітро-крапельним шляхом. Вірус краснухи проникає в організм через слизові оболонки  дихальних шляхів і розносяться кров’ю по всьому організму, викликаючи збільшення лімфатичних вузлів , в особливості тих,що розташовані на потилиці і задній поверхні шиї.  Іноді виникає незначний нежить і сухий кашель, відчуття першіння в горлі, сльозотеча. Найбільш важко краснуха перебігає у дорослих: підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає головний біль, болі в м’язах, зниження апетиту.

В перший день  хвороби  у 75-90%  хворих виникає характерний висип на шкірі  Висип у вигляді круглих рожево-червоних дрібних плям.  Висип виникає на обличчі і шиї, за вухами і на волосистій частині голови, через добу виникає на тулубі і кінцівках.  Особливо типове розташування висипу на спині, сідницях, зовнішній поверхні рук і передній поверхні ніг. Іноді  одночасно дрібні поодинокі висипання виникають на слизовій оболонці рота.  Висип утримується 2-3 доби.
Сьогодні медики б’ють на сполох через порушення графіків вакцинацій від краснухи. Чимало батьків відмовляються проводити вакцинацію мотивуючи це тим, що шкоди від вакцини більше ніж від самого захворювання. Є й така думка, зокрема лікарів-гомеопатів, що щеплення проти краснухи дітям відтерміновують хворобу. Таким чином щеплена дитина не хворіє у дитячому віці, натомість заражається у дорослому віці.

Та попри різні точки зору та версії з одним погоджуються усі. Червоничка надзвичайно небезпечне захворювання для вагітних жінок. Особливо обережними мають бути ті вагітні, які не мають антитіл , тобто не хворіли в дитинстві.
-    Ми боїмося тої інфекції і дуже раді, що вже кілька років не було вагітних, які б хворіли на червоничку. То така «зараза», що потрібно закривати пологовий будинок, коли вона з’являється. Адже одна інфікована вагітна може заразити десятки інших вагітних та дітей, - говорить ЗеновійСтах, завідувач відділенням патології вагітних Львівської обласної клінічної лікарні.

За словами пана Стахачервоничка для вагітної є небезпечною у будь якому триместрі вагітності. Проте, коли вагітна жінка інфікується на ранній стадії вагітності – це найбільш небезпечно
У період вагітності вірус, що знаходиться в крові матері, вражає тканини зародка, викликаючи в перші три місяці вагітності хронічне інфікування плода, що порушує його внутрішньоутробний розвиток, що нерідко призводить до мимовільного  викидня.

Частота і ступінь ураження плоду в значній мірі визначається терміном вагітності в момент зараження. Чим менше термін вагітності, при якому жінка захворіла, тим частіше і важче розвиваються вади розвитку у плода. Найбільш небезпечний перший триместр (від зачаття до 12 тижнів). Адже у цей період відбувається розвиток всіх важливих органів плода.

Ураження плода вірусом краснухи різноманітні, причому ступінь ураження не залежить від ступеня тяжкості захворювання вагітної.
Галина Степанюк

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar



Погода Львові » Україна