Нове обличчя перинатального центру

zdorovya.in.ua | Галина Степанюк | 26. Січн. 2011

pregnacyЗавдяки національному проекту Львівський обласний перинатальний центр перетвориться у сучасний заклад охорони здоров'я

Нещодавно Львівський обласний клінічний перинатальний центр відвідали Заступник Міністра охорони здоров’я України Раїса Мостовенко, заступник голови Львівської облдержадміністрації ЛілянаГримська.

Приводом стало доручення Президента України Віктора Януковича розпочати реалізацію Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства». Ключовим завданням цього проекту є створення в усіх регіонах держави 27 високотехнологічних перинатальних центрів. Передбачається, що на втілення цього проекту буде виділено 300-320 мільйонів гривень. Кошти на реалізацію проекту будуть залучені з Державного та місцевих бюджетів, а також отримані від міжнародних організацій та соціально-орієнтованого бізнесу. Під час візиту відбулася нарада з обговорення реалізації у Львівській області цього проекту за участі заступника начальника ГУОЗ Львівської ОДА Ірини Микичак, головного акушер-гінеколога Львівської області Ігоря Потапова, головного лікаря Львівського обласного клінічного перинатального центру Лариси Янів. Про це повідомила прес-служба ЛОДА.За словами Ірини Микичак попередньо визначено термін реалізації проекту – три-три з половиною роки.


Отримавши підтримку Президента України, Львівська обласна державна адміністрація розпочала активну роботу з оновлення існуючого в області перинатального центру і створення на його базі  найсучаснішого  закладу охорони здоров’я для надання спеціалізованої медичної допомоги подружжям, вагітним жінка і їх новонародженим дітям на якісно новому рівні.


Це означає, що з жовтня 2010 року Львівщина приступила до практичної реалізації проекту «Розвиток перинатальної допомоги у Львівській області та реформування обласного клінічного перинатального центру» у відповідності до положень Національного проекту. Вже фактично завершено перший етап ремонтних робіт у Обласному клінічному перинатальному центрі – освоєно управлінням капітального будівництва понад 2 мільйона гривень, - розповіла Ірина Микичак.


Головний лікар ОКПЦ Лариса ЯНІВ поінформувала, що за кошти обласного бюджету за програмою «Енергоощадна лікарня» вже здійснено ремонт і утеплення фасаду гінекологічного корпусу, заміна вікон, триває облаштування шатрового даху.
Також є плани провести капітальний ремонт і придбати нове сучасне обладнання для подальшого розвитку обласного клінічного перинатального центру і пологових стаціонарів області.


Нагадаємо, що саме на базі Львівського перинатального центру відкрито так зване «Вікно життя». Це спеціальний пункт, де матері можуть анонімно залишити свою новонароджену дитину. Це перша установа такого ґатунку в Україні. Мета такого «вікна» - зберегти життя дитині. Адже часто небажаних новонароджених малюків залишають на смітниках чи інших місцях, що життєво небезпечно для новонародженої дитини.


«Вікно життя» знаходиться у безлюдному місці біля пологового будинку, воно не обладнане відеокамерами, що забезпечує анонімність. Відчиняється вікно з вулиці. І на спеціальне ліжечко мати може покласти дитину, про що лікарям повідомить світловий і звуковий сигнал.
Львівське «Вікно життя» не «ноухау». Подібні «вікна» є Австрії, Італії, Швейцарії, Чехії, Польщі.

 

Галина Степанюк

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Консультація та лікування в Ізраїлі
likar

Баннерная сеть BANNER.UA

Погода Львові » Україна

Проведите свой отдых в Грибовке.