Хворіють на цистит в основному жінки

zdorovya.in.ua | Галина Степанюк | 21. Серп. 2010

ЦиститХворіють на цистит в основному жінки

Цистит - один із найпоширеніших запальних захворювань сечових органів.

Причиною виникнення циститу є переохолодження організму (особливо в ділянці тазу), наявність в організмі інфекцій.

При частих і тривалих запорах. Якщо  споживати дуже гостру їжу, багато прянощів, надавати перевагу пересмаженій їжі, підвищується ризик розвитку низки урологічних захворювань (цистит, уретрит, а згодом і пієлонефрит).

Слід розділяти цистит на гострий і хронічний. Появи гострого циститу, на жаль, відомі багатьом: біль у нижній частині живота, часте (через 10-15 хвилин) і болюче сечовипускання. Біль має постійний характер. Аналіз сечі хворого покаже наявність великої кількості лейкоцитів.

Як розповів Ярослав Матвіїв, лікар уролог, головне завдання в лікуванні гострого циститу – усунення запального процесу. Хворому в такому випадку призначають антибактеріальні препарати та уросептики. Лікуючи запалення потрібно дбати про тепле середовище, адже тоді й самопочуття буде кращим. Термін перебігу гострого циститу 5-6 днів.

Щодо хронічного циститу, то його прояви частіше виявляють у жінок. Це пов’язано з анатомічною будовою сечовивідного каналу (він у жінок короткий, тому інфекція легше потрапляє в сечовий міхур). Тоді виникає хронічне запалення сечового міхура. В такому випадку перебіг недуги доволі тривалий. Лікувати хронічний цистит набагато складніше.

-         Крім зазначених засобів необхідне й місцеве лікування. Тобто ліки вводять безпосередньо в міхур. Необхідні також теплові та фізіотерапевтичні процедури. Потрібно тривалий час спостерігатися у лікаря-уролога, дотримуватись відповідного режиму, перебувати у теплі, для того, аби настав рецидив запального процесу, - говорить доктор Матвіїв.

Також цистит набуває хронічного забарвлення при несвоєчасному лікуванні. А хронічний цистит у свою чергу може спричинити пієлонефрит (запалення нирок). Це захворювання складніше протікає і потребує тривалого лікування в умовах стаціонару. Якщо ж запобігти виникненню хронічного циститу, то хвороби можна практично позбутися.

І у жодному разі не можна займатися самолікуванням, адже поставити правильний діагноз  і виявити причину хвороби може тільки лікар. І тільки він зможе призначити правильний курс лікування.

Галина Степанюк

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна