Бджолина аптека – унікальна

zdorovya.in.ua | Галина Степанюк | 09. Серп. 2010 | Фото:

beeБджолина аптека – унікальна

Бджолиний мед – унікальний харчовий продукт. Його властивості були відомі ще в Древньому Китаї, де мед використовували, як знеболювальний, протиотрутний засіб і для лікування виразки шлунку.

Нині мед у лікувальних цілях застосовують дуже широко. Він навіть став відомим як засіб від похмілля. Досвід народної медицини свідчить, що достатньо після активного застілля з’їсти ложку меду, аби вранці не боліла голова. Таку властивість мед має завдяки вмісту фруктози, яка сповільнює розчеплення спирту в організмі.

За словами Ореста Луціва, львівського бджоляра, завідувача кафедри бджільництва Львівської державної академії ветеринарної медицини ім. Гжицького, в меді є близько 80% простих цукрів – глюкози та фруктози. Організм людини легко засвоює їх.

Мед - засіб неспецифічної терапії, що нормалізує фізіологічні функції організму, тому його необхідно рекомендувати при комплексному лікуванні різних захворювань. Також сучасні дослідження переконливо свідчать, що мед має всі підстави вважатися діючим лікувальним засобом для людей будь-якого віку.

Жоден продукт не зберігає так довго вітамінів і поживних речовин при довготривалому зберіганні, як мед. Саме тому дієтологи радять споживати його. Рекомендована добова норма систематичного вживання меду для дорослих – до 100-150 г, а для дітей – 20-100г. Нагадаємо, що дітям можна вживати мед після року, дітям з алергічними проблемами – після трьох років.

Використання меду як ефективного лікарського засобу ґрунтується на багатьох його властивостях, у тому числі антибактеріальному, бактерицидному і протизапальному. Лікувальному ефекту меду сприяють цукри, мінеральні речовини, мікроелементи, вітаміни, ферменти, біологічно активні речовини.

Для прикладу, лікарі-апітерапевти рекомендують вживати гречаний мед при анемії, адже він, як жоден інший збагачений залізом. Липовий мед краще вживати при вірусних захворюваннях. А загалом найбагатший мед з різнотрав’я.

Лікувальні властивості меду багато в чому визначаються тим, з яких рослин був зібраний нектар бджолами (штучний мед не має лікувальних властивостей, характерних для натурального бджолиного меду), і умовами збереження. Зазначимо, що мед містить антибіотики. Це визначає його бактерицидні властивості, однак вони втрачаються при підігріві меду або витримці його на сонці. Цю особливість варто пам'ятати. У зв'язку з цим мед не рекомендується підігрівати до температури вище 40°. При нагріванні ж його до 60° утрачають усю свою активність ферменти, частково цілком руйнуються вітаміни, білки, ароматичні речовини (висока температура не впливає на цукри) тощо. Таким чином, мед, один раз підданий тепловій обробці, утрачає багато своїх цілющих властивостей.

Галина Степанюк

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна