Гірудотерапія має свої покази та протипокази

zdorovya.in.ua | Галина Степанюк | 09. Серп. 2010 | Фото: Ilya Varlamov

лікування п’явкамиЩо лікують п’явками

П’явками лікувалися з давніх-давен. У ХVIII-XIX століттях цей метод разом із кровопусканням вважали мало не панацеєю від усіх хвороб. Відомий він і зараз й зветься – гірудотерапією.

Всього на земній кулі відомо близько 400 видів п’явок. В Україні їх налічують 70. Для лікування використовують лише так звану медичну п’явку (Hirudo medicinalis).

В аптеках п’явки почали продавати у ХVIII столітті. Входять вони до аптечного асортименту і нині. Орієнтовна вартість однієї - близько 2 грн. Медичні п’явки вирощують у промислових умовах за спеціальними технологіями. Фахівці наголошують, що з лікувальними цілями потрібно використовувати лише п’явки придбані в аптеці.

Прикріплюючись до шкіри, п’явка прокушує її і, відсмоктуючи певну кількість крові (10-15 мл), вводить через ранку в організм людини понад 100 різноманітних біологічно активних речовин (найвідоміша з них – фермент гірудин, який є сильним антикоагулянтом, не дає крові зсідатися і розчиняє тромби). Тому, лікування п’явками за своєю суттю є поєднанням кровопускання з ферментотерапією.

Наприклад, в США Управління з продуктів харчуванні та ліків (Food and Drug Administration) офіційно дозволило застосування медичних  п’явок, вирощених у стерильних умовах. Зокрема, рекомендують застосовувати їх на тих ділянках тіла, де необхідно відновити порушений кровообіг, наприклад, при венозних тромбозах або при пересадках шкіри. Аналізуючи ефективність лікування п’явками вони дійшли висновку, що гірудотерапія незамінна для відновлення кровопостачання при реімплантації частин тіла, зокрема, після операції з пришивання відірваних вух або випадково відрізаних пальців. Американські вчені довели, також, що гірудин п’явки набагато ефективніший для запобігання інфаркту міокарда ніж гепарин та аспірин.

В останні роки світова фармацевтична промисловість, окрім класичного застосування живих п’явок, запропонувала також цілий ряд ефективних препаратів з них. Відтак в аптеках з’явилося багато різноманітних мазей, косметичних кремів, масок, виготовлених на основі п’явок тощо.   Та усе ж таки найкращий лікувальний ефект можна отримати лише від лікування живими п’явками

«Насамперед п’явками лікують судинні захворювання варикозне розширення вен, захворювання печінки, деякі гормональні порушення. Приємно відзначити, що кілька років тому п’явками почали лікувати гінекологи різні запальні процеси, а також гірудотерапію використовують у лікуванні невропатологи», - говорить Юрій Островерха головний позаштатний спеціаліст з народної та нетрадиційної медицини головного управління охорони здоров’я ЛОДА.

Тим не менше, за словами Юрія Островерхи, є абсолютні проти покази для проведення гірудотерапії. Це гемофілія, онкологічні захворювання, вагітність. Є й інші випадки, коли лікування п’явками застосовувати не можна. Тому не потрібно створювати ілюзії простоти, доступності, та повної безпечності цього методу лікування. Гірудотерапія – лікування високоефективне та сильнодіюче, що має свої покази і проти покази.

Галина Степанюк

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна