Інфекційні захворюваня – це є розлади здоров’я людей, що викликаються живими збудниками (вірусами, грибками, бактеріями, кліщами, ...), продуктами їх життєдіяльності (токсинами), патогенними білками (пріонами), передаються від заражених до здорових осіб і схильні до масового поширення.

Інфекційні захворювання можуть передаватися різним шляхом, а саме: через повітря, контакт з хворими і предмети, які контактували з хворими. А також інфекційні захворювання можуть передаватися через продукти харчування.

Такі складники, які є необхідними для виникнення і розвитку інфекційного процесу:

 

  • наявність патогенного мікроба;

  • проникнення його в сприйнятливий макроорганізм;

  • певні умови зовнішнього середовища, в якому відбувається взаємодія між мікро- і макроорганізмом.

 

Велике значення має стан макроорганізму для виникнення інфекційного процесу. Участь в інфекційному процесі може залежати від виду і генотипу, реактивності, розладу функції центральної нервової системи (ЦНС), наявності вітамінів, білкового голодування, гормонів та інших факторів. Таким чином, в залежності від стану, в якому перебуває макроорганізм, а також впливу зовнішнього середовища інфекційний процес може закінчитися загибеллю хвороботворного мікроорганізму, загибеллю макроорганізму або встановленням взаємної адаптації між ними.

Проникнення такого патогенного мікроба до організму людини не завжди спричиняється до захворювання і тому, в багатьох випадках воно обмежується короткочасним інфікуванням без прояву хвороби або відносно тривалим носінням збудників інфекції в організмі. Таким чином сама інфекція може траплятися набагато частіше, ніж інфекційні хвороби.

 

  1. Виділяють такі шляхи передачі інфекції від людини:

  2. Контактно-побутовий шлях, коли захворювання передається через предмети, що оточують хворого.

  3. Повітряно-крапельний шлях, коли інфекція передається через крапельки слини, що потрапляють у повітря при розмові, чханні, кашлі. Так можуть передаватися туберкульоз, грип, коклюш, дифтерія, кір тощо.

  4. Передача інфекції через воду, в яку потрапляють мікроби з виділеннями хворих (холера, черевний тиф, дизентерія та ін.).

  5. Через укуси кровосисних членистоногих (наприклад, малярія).

  6. Через заражені харчові продукти.

  7. Через грунт: наприклад, кишкові захворювання, правець.

 

Виділяються такі періоди при розвитку інфекційного процесу:

 

  • Інкубаційний період (особливістю такого періоду є те, що ознаки захворювання проявляються не відразу після зараження, а через певний прихований, інкубаційний період. Такий період може тривати від кількох годин до кількох днів (дифтерія) і навіть тижнів (черевний тиф). Протягом інкубаційного періоду відбувається розмноження й нагромадження мікробів та їхніх отрут, підвищення реактивності організму до збудника),

  • Період провісників хвороби, або як ще його називають – продромальний період (характеризується наявністю деяких загальних ознак захворювання: невеликим підвищенням температури, загальним нездужанням тощо),

  • Період розпалу хвороби (у такий період, інфекційний процес досягає високої інтенсивності, тримається на цьому рівні певний час, що є неоднаковим при різних захворюваннях),

  • Період реконвалесценції, тобто одужання (при сприятливих умовах перебігу, така хвороба переходить у стадію одужання, першою ознакою чого є спадання температури, поліпшення загального самопочуття і т.п. При багатьох інфекційних захворюваннях клінічне одужування не збігається за часом зі звільненням інфікованого організму від збудника хвороби).

 

Інфекційні захворювання класифікують на:

 

  • кишкові (холера, дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз);

  • дихальних шляхів (грип, аденовірусна інфекція, коклюш, кір, вітряна віспа);

  • «кров'яні» (малярія, ВІЛ-інфекція);

  • зовнішніх покривів (сибірська виразка);

  • з різними механізмами передачі (ентеровірусна інфекція).

 

Інфекційні хвороби класифікуються на такі збудники:

 

  • пріонні (хвороба Крейтцфельда-Якоба);

  • вірусні (грип, кір, вірусні гепатити, ВІЛ-інфекція);

  • бактеріальні (чума, холера, дизентерія , сальмонельоз, стрептококова, стафілококова інфекції);

  • протозоонозні (малярія, амебіаз);

  • гельмінтози (ентеробіоз, аскаридоз, трихінельоз, токсокароз);

  • кліщові інфекції (короста, педикульоз).

 

Для запобігання таких захворювань, тому проводяться такі профілактичні заходи:

 

  • проведення профілактичних щеплень;

  • карантинні заходи (під карантином розуміється - комплекс заходів щодо припинення розповсюдження інфекції, включаючи ізоляція раніше хворих, дезінфекція місця проживання хворих, виявлення контакту інфекції з хворими та інші);

  • вилучення джерела інфекції.

 

Виділяються такі види інфекційного захворювання:

 


Консультація та лікування в Ізраїлі
likar

Погода Львові » Україна

 

Проведите свой отдых в Грибовке.