Правильне харчування і активність вирішать проблеми з кишечником

vidido.ua | 20. Лип. 2010 | Фото: vidido.ua

Закрепами сьогодні страждають не тільки дорослі, а навіть діти

Через те, що про закрепи зазвичай соромляться зізнатися навіть лікарю (відтак за медичною допомогою звертаються у крайньому разі, коли на собі вже випробувано все з прочитаного і почутого), проблеми буцімто немає. Насправді ж вона є дуже поширеною.

Якщо раніше закрепи турбували кожного третього-четвертого у віці після 30-ти, то сьогодні від них страждають навіть діти та підлітки, каже лікар-гастроентеролог Чернівецької міської комунальної установи “Поліклініка №2” Олена Коваленко.
"Лінивий” кишечник – біда для всього організму

Закрепом називають затримку випорожнення кишечнику на більш як дві-три доби. Якщо так відбувається зрідка, здіймати галас передчасно. Сигнал “SOS” варто включати, коли регулярний стілець відсутній місяць-два, супроводжується відчуттям неповного випорожнення, сильним натужуванням та невеликою кількістю калу.

У здорових людей частота стільця коливається від трьох разів на день до трьох разів на тиждень і залежить від характеру харчування, способу життя, звичок тощо, каже Олена Миколаївна. Однак у більшості дефекація відбувається раз на добу, переважно у ранкові години.

Дефекація – важливий фізіологічний процес. Таким чином організм позбувається непотребу – неперетравлених залишків їжі, шлаків, токсинів.

 

" Золоте правило здоров’я: якщо сумніваєтеся, їсти чи ні - не їжте; вагаєтеся, йти до туалету чи ні - йдіть.

Якщо процес порушено, токсини, які накопичуються у кишечнику, отруюють весь організм, приводять до дисбактеріозу, знижують імунітет, що робить людину вразливою до застудних та вірусних захворювань, схильною до алергійних реакцій. Тому стійкі закрепи мають насторожити і змусити звернутися до лікаря. Бо закреп – не жарт. Хронічні закрепи призводять до хронічного коліту, тобто до запалення товстого кишечнику, до запалення і порушення роботи підшлункової залози, печінки, шлунка. Відтак страждає весь шлунково-кишковий тракт. З'являється гастродуоденіт, панкреатит, виразка шлунка чи дванадцятипалої кишки, гепатит, холангіт. Онкологи ж стверджують, що 70% раку кишечнику починалися також із банальних закрепів.

Йога проти закрепів

Бхастіка пранаяма – це природне дихання, але повільне і глибоке. Під час виконання вправи живіт рухається назад і вперед. Під час видихання живіт втягують, а під час вдиху – навпаки, живіт надувають як футбольний м’яч.

Плечі при цьому мають залишатися непорушними.

Починати вправу радять із видиху. Дихати потрібно повільно і протягом першого тижня робити щодня не більше як по 3-4 вдихи-видихи. З кожним наступним тижнем додавайте по 1-2 вдихи-видихи, довівши їх за півроку до 108.

Робити цю вправу рекомендують двічі на день: вранці та ввечері (або хоча б раз) у добре провітреному приміщенні чи на свіжому повітрі.

Людям зі слабким серцем братися за тренування можна лише після консультації з лікарем.

Ворог номер один – рафінована їжа

Серед причин закрепів домінують кілька. По-перше, це споживання рафінованих, перероблених продуктів, бідних на клітковину (біле борошно, цукор, шліфований рис, ковбаси з різними консервантами та добавками тощо) та недостатній питний режим. Друге – гіподинамія або малорухливий спосіб життя. Люди мало ходять пішки, багато сидять, а внаслідок цього погіршується процес кровообігу, постачання клітин поживними речовинами, виведення шлаків, що створює підґрунтя для закрепів.

Третє – це стреси та забруднені шкідливими речовинами повітря і вода.

За словами О. Коваленко, кишечник дуже чутливий до різного роду стресових ситуацій. Унаслідок цього у ньому може навіть цілком загинути корисна мікрофлора та розвинутися дисбактеріоз, лікувати який доведеться дуже довго.

Кишечник піддається “тренуванню”

Запобігти закрепам або ліквідувати проблему на початковій стадії не складно. Проте у жодному разі не потрібно займатися самолікуванням, зокрема, приймати проносні засоби або регулярно робити клізми, каже О. Коваленко. Очищення кишечнику у такий спосіб може його розбестити і він зовсім перестане самостійно працювати. Тим паче, що усунути загрозу закрепів дуже просто.

Перегляньте своє меню. Вилучіть з нього білий хліб, здобу, рисову і манну каші, консерви, ковбаси, копчення, міцний чай, каву, шоколад, обмежте вживання м'ясних страв, макаронів, картоплі. Натомість більше їжте овочів і фруктів, багатих на клітковину, хліб із висівками, гречану, пшоняну, вівсяну та перлову кашу, пийте сік-фреш, компот із сухофруктів, їжте ламінарію (морську капусту). Легку послаблювальну дію має нерафінована олія (рафінована – навпаки), кисломолочні продукти (ряжанка, кефір, біо - кефір тощо). Для профілактики закрепів, щодня доросла людина має з’їдати 30-35 г клітковини. Звідки стільки набрати? 1/2 склянки зеленого горошку, наприклад, має 5 г, маленьке яблуко — 3 г, а тарілка висівок – цілих 13 г.

Пийте достатньо рідини. Добова норма – 2-3 літри (її зменшують, якщо хворе серце). Починати ранок теж радять зі склянки води, випитої натщесерце.

На замітку

У здорової людини фізіологічний поклик до дефекації відбувається вже за півгодини після прийому їжі. З огляду на це, варто планувати свій розпорядок вранці таким чином, щоб не вибігати на роботу чи на навчання одразу після сніданку, на ходу дожовуючи бутерброд, а щоб хвилин 30-40 після прийому їжі побути вдома.

Займіться спортом. Регулярні фізичні вправи активізують організм, змушують їжу швидше рухатися по кишечнику. Корисно робити ранкову гімнастику. Зокрема, у лежачому положенні піднімайте і опускайте ноги (кілька десятків разів), масажуйте живіт: проведіть, легко натискуючи, правою рукою з правого боку - вгору від паху до підребер'я (10 разів), а потім з лівого боку - донизу від підребер'я до паху (10 разів). Після цього кілька хвилин погладжуйте живіт коловими рухами за годинниковою стрілкою.

Смійтеся на здоров’я. Хороший сміх допоможе двічі. Він мимоволі масажує кишечник, що сприяє перетравлюванню їжі, та запобігає стресу.

Не ігноруйте позиви. Позив на акт дефекації – це умовний рефлекс і його не треба стримувати. Однак навчання чи робота не завжди дають змогу відірватися задля природної потреби. Тому привчіть кишечник до випорожнення зранку, перед роботою. Для цього перший час вживайте на ніч "послаблювальні" продукти і відведіть собі трохи часу зранку, щоб "домовитись" зі своїм кишечником.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Консультація та лікування в Ізраїлі
likar

Баннерная сеть BANNER.UA

Погода Львові » Україна