Лікування грипу – це не ковтання пігулок

zdorovya.in.ua | Галина Степанюк | 06. Лист. 2010

Лікування грипуНіяких антибіотиків при грипі та ГРЗ

Зниженням температури повітря природа ніби нагадує нам про те, що час подбати про імунну систему. Адже грип і гострі респіраторні інфекції не за горами.

До можливої епідемії грипу Міністерство охорони здоров’я готове. Про це заявила Ірина Маркович,заступник директора Українського центру грипу і гострих респіраторних інфекцій.

Минулорічний досвід не минув марно. Адже було куплено велику кількість апаратів для штучної вентиляції легенів, були обладнані і оснащені всім необхідним палати і відділення, в наявності є достатня кількість противірусних препаратів. МОЗ, за словами Ірини Маркович, чекає середній рівень захворюваності грипом і гострою респіраторною вірусною інфекцією під час сезонної епідемії грипу в 2010-11. "Епідемічний процес очікується середньої інтенсивності", - сказала вона.

Очікується значно нижчий рівень захворюваності ніж у 2009 році, адже у більшості людей виробився природній імунітет до вірусів. А цієї зими, за словами Ірини Маркович, циркулюватимуть «знайомі віруси»:«каліфорнійський»А/Н1N1, вірус грипу А/Н3N2 і В.

Грип зазвичай розвивається раптово. Від моменту зараження до початку хвороби проходить одна-дві доби. З перших годин захворювання переважають ознаки загального токсикозу – лихоманка, головний біль, запаморочення. З’являється слабкість у суглобах і м’язах, сонливість, біль в очах від світла. Швидко зростає температура тіла (здебільшого до 39° С і вище). Найбільш характерними для грипу є розвиток запальних явищ у ділянці трахеї з відчуттям болю в грудях, появою подразливого, сухого болючого кашлю.

Відомо, що джерелом вірусу є людина і лише людина. Коли вона кашляє, чхає або просто розмовляє в повітря з дихальних шляхів потрапляє безліч вірусних часток, які, опинившись у дихальних шляхах здорової людини, спричиняють розвиток захворювання.

Слід зазначити, що в тих, хто перехворів на грип відсутній стійкий імунітет. Адже впродовж сезону зазвичай циркулює одночасно декілька штамів вірусу грипу. Тому можливо захворіти повторно.

Щодо профілактики. Існує безліч розрекламованих медикаментів та народних засобів. І тим не менше, лікар Євген Комаровський в свої книзі «ГРЗ: путівник для розсудливих батьків» пише, що ніяких ліків з доведеною профілактичною ефективністю не існує. Тобто ніяка цибуля, ніякий часник, ніяка горілка і ніякі пігулки не здатні захистити ні від якого респіраторного вірусу взагалі, ні від вірусу грипу зокрема. «Основна користь всіх цих ліків – психотерапія. Ви вірите, вам допомагає», пише Комаровський.

Стовідсоткового захисту від грипу не дає жоден із методів, які існують нині. Захисний рівень імунізації від грипу сягає 70-95. Вважається, що імунізовані особи переносять грип у легкій формі та без ускладнень.

Отже, щодо лікування.

Температура повітря в кімнаті хворого повинна бути близько 20°С, вологість 50–70%. Мити підлогу, зволожувати, провітрюватикімнату. Хворий має бути тепло одягнений. Стереотип, що хворий має багато їсти – лише стереотип і не більше. А ось пити потрібно багато. Компоти, морси, чай (у чай дрібно порізати яблучко), відвари родзинок, кураги. Якщо хвора дитина не хоче пити – потрібно змусити (не має значення що питиме, головне, щоб в організм потрапляло багато рідини). Температура рідини повинна дорівнювати температурі тіла. У ніс закапувати сольові розчини.

«Усі інтерферони для місцевого застосування – ліки з недоведеною ефективністю або «ліки» з доведеною неефективністю», - пише Комаровський у своїй книзі.

Часто панацеєю від грипу вважають антибіотики. І це абсолютно помилкова думка. «Вірусні інфекції не лікують антибіотиками, тому, що вони не діють на вірус. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень. Їх може призначити лікар у разі, якщо у хворого температура тіла понад 39 градусів більше трьох днів, адже це може свідчити про різні ускладнення», - розповіла Лариса Шидловська, лікар-вірусолог Львівської інфекційної лікарні.

Ще донедавна вважали, що терпіти гарячку понад 38 градусів не варто. Проте останні дослідження науковців показують, що під час вірусних захворюваннях не слід збивати температуру, оскільки вона свідчить про правильну реакцію імунної системи на агресора. «Ми горимо», а організм у цей час продукує інтерферон – убивцю вірусу.Якщо ж терпіти не сила можна зробити водно-оцтові обтирання. Вони не зашкодять.

Галина Степанюк

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar



Погода Львові » Україна