Душ з хлорованою водою може спровокувати рак сечового міхура

gazeta.ua | 05 Квітня 2011

Занадто часте відвідування басейну з хлорованою водою і навіть просте миття під душем можуть завдати шкоди здоров'ю. Канцерогени, що проникають в організм через шкіру, можуть спровокувати рак сечового міхура.

Небезпеку для організму являє канцерогенна речовина, котра називається тригалометан (TНM) і що є побічним продуктом хлорування води, повідомляє The Daily Mail.

У дослідженні, проведеному іспанськими вченими, взяли участь 1270 "заможних іспанців", які з метою зниження впливу на організм отруйних речовин п'ють бутильовану воду, а замість ванни віддають перевагу душу.

"Більш заможні та освічені люди можуть думати, що за рахунок бутильованої води вони менше зазнають впливу небезпечних елементів, - каже представниця Центру досліджень екологічної епідеміології в Кастілья Ла Манча, доктор Джемма Кастаньо-Віньялс. - Але їхні спроби уникнути впливу на організм води з-під крану "компенсуються" під час відвідування басейну або прийняття душу, так як TНM, що міститься в хлорованій воді, всмоктується через шкіру".

Результати дослідження були опубліковані в інтернет журналі BioMed Central. А у висновках учених йдеться, що додатковий ризик захворіти на рак сечового міхура через ТНМ, є "невеликим".

Зазначимо, що півроку тому іспанські вчені опублікували в журналі Environmental Health Perspectives перше дослідження, присвячене вивченню побічних продуктів дезінфекції в басейнах, а також впливу хлорованої води на людей. Тоді вони вперше повідомили, що плавання в хлорованій воді може викликати пошкодження ДНК, що може спровокувати розвиток раку і респіраторних захворювань.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Консультація та лікування в Ізраїлі
likar

Баннерная сеть BANNER.UA

Погода Львові » Україна

Проведите свой отдых в Грибовке.