Лікарі розповіли, як зменшити ризик розвитку раку грудей

gazeta.ua | 15 Березня 2011

Щоденні заняття спортом упродовж 20-40 хвилин дозволяють знизити ризик виникнення раку молочних залоз на 30%. Про це розповіла Галина Майструк, національний представник Європейської коаліції проти раку в Україні Europa Donna, голова правління Благодійного фонду "Здоровя жінки та планування сім'ї", онкогінеколог, маммолог.

Разом з іншими спеціалістами і представниками влади вона прийняла участь у прес-брифінгу з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком 4 лютого у Черкасах.

"Якщо ви жінка – це вже підвищує ризик захворіти раком грудей. Інші фактори спадковість та - вік. Чим старша жінка, тим більша ймовірність того, що виникне пухлина. Її розвиток не можливо попередити, бо науковцям не відомі причини виникнення раку. Тому усім жінкам після 40 років рекомендують робити маммографію раз на два роки, а після 50 років - щороку", - порадила Майструк.

Маммографія – це ренгенівський знімок молочних залоз з низькою дозою опромінення. Для проведення процедури потрібно отримати направлення від гінеколога, маммолога або хірурга. У більшості клінік маммографію роблять безкоштовно, проте жінці потрібно платити за вартість реактивів та ренгенівської плівки – близько 70 грн. Для цифрових маммографів плівка не потрібна, проте такі апарати поки що рідкість для України. З Нового року у Черкаському обласному онкоцентрі працює маммограф із пристроєм, що оцифровує знімки. Результати дослідження записуються у пам'яті комп'ютера або інших цифрових носіях.

"На відміну від плівки, вони не псуються і можуть зберігатися століттями, а лікарям значно легше працювати з цифровим зображенням", - підкреслила Майструк.

До інших факторів ризику належать також – перші пологи після 35 років, відсутність грудного вигодовування, травми. Для профілактики раку молочної залози лікарі радять відмовитися від паління, зловживання спитним та дотримуватися здорового способу життя.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar



Погода Львові » Україна