Паралізованих дітей лікують кіньми

gazeta.ua | 29. Вер. 2010 | gazeta.ua

river

Від кашлюку помагає запах тваринного поту

”Син не ходив майже до 4 років. У нього генетичне порушення психічного і фізичного розвитку, — розповідає Катерина Діброва, мати 5-річного Дмитра із Тернополя. — Як ми його не лікували, нічого не допомагало. Вирішили спробувати катання на конях. Уже після п’ятого заняття дитина почала тримати рівновагу. Після восьмого Дмитрик сам пішов по підлозі.

У Тернополі дітьми з такими проблемами, як у Дмитра, опікується Спілка батьків-опікунів дітей із ДЦП ”Крила ангела”. Третій рік для них безкоштовно проводять заняття з іпотерапії — це лікувальна верхова їзда. Тричі на тиждень на хуторі Анастасівка за 12 км від обласного центру діти катаються на спортивному мерині Тумані.

Для іпотерапії годяться тільки спортивні коні, віком від 5 років. Кобил до роботи з дітьми не залучають. Бо вони можуть неадекватно зреагувати на плач або крик.

— Температура коня вища на 2 градуси, ніж у людини. Розігрітий кінь, після тренування ще тепліший, має 40–42 градуси, — говорить 35-річна Наталія Шідловська, педіатр-реабілітолог. — Садимо дитину на коня без сідла. Навіть покривала ніякого не підстеляємо. Якщо дитина не тримає спинку, то підбираємо спеціальні корсети або підтримуємо її під руки. Кінь здатен настільки прогріти та промасажувати м’язи, що з ним не зрівняється жоден масаж. Під час ходьби, тварина виробляє рухи, що нагадують вісімку. Вони передаються на хребет дитини. Спина стає міцнішою, зміцнюється шийний відділ хребта. Діти починають повертати голову. Під час заняття діти граються з конем, крутяться, гладять його, дістають до гриви, лягають на спину. І так теж розвивають опорно-рухову систему.

Батьки кажуть, що після занять верховою їздою діти спокійніші, починають говорити.

— Іпотерапію застосовують навіть при лікуванні такої дитячої хвороби, як кашлюк, — додає Наталія Володимирівна. — Діток із цією недугою привозять на іподром, щоб вони подихали повітрям, насиченим запахом кінського поту. Ці випари знімають приступи кашлю.

Лікувати верховою їздою можна дітей із 6–9 місяців. Їх притримують на коні батьки, розминають руки та ноги. Сеанс триває не більше як 30 хв. За півтора місяця хвора дитина проходить 15–20 занять. Після цього треба робити перерву на півтора місяця, щоб організм відпочив. Бажано проходити два-три курси іпотерапії на рік.

— Покращення може бути уже після чотирьох занять. Верховою їздою не можна лікувати при онкологічних захворюваннях та прямих ортопедичних і неврологічних протипоказаннях. Наприклад, коли у дитини спинномозкова грижа. Багато хто вважає іпотерапію лише допоміжним методом при паралічі. Але я переконалася на доньці, яка теж хворіє на ДЦП, що це найдієвіше лікування.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна