Підлітки втрачають слух від голосної музики

voanews.com | 1. Вер. 2010 | Відео: Youtube

Програвачі  МП3 (mp3) користуються надзвичайною популярністю. Наприклад, компанія Apple продала 320 мільйонів айПодів (iPod). Але рівень звуку, встановлюваний користувачами в навушниках, може спричинити погіршення слуху, що зокрема стосується підлітків.

Програвачі МП3 здійснили революцію у світі музики. Сьогодні вони стали невід’ємною частиною життя. Більшість людей слухають музику через навушники постійно.

«Щодня я їжджу з МП3 на роботу і слухаю, коли займаюсь спортом», - каже жінка.

«Щодня, їдучи на роботу і назад», - визнає інша людина.

Саме це непокоїть лікарів. Отоларинголог Джозеф Шаргородський, який проаналізував результати перевірки слуху у групи підлітків каже:

«Приблизно  кожен один із п’ятьох підлітків у США має певні  ознаки втрати слуху».

Причиною погіршення слуху лікарі називають гучну музику, що лунає з навушників

Науковці порівняли два дослідження слуху підлітків. Перше було проведене  між 1988 -1994 роками, до появи кишенькових плеєрів. І друге, проведене у 2005-2006 роках.

Результати виявились вражаючими, каже отоларинголог Джозеф Шаргородський:

«Загалом серед підлітків, загальна кількість випадків погіршення слуху збільшилось на 30 відсотків. А випадки втрати слуху середнього і важкого рівня збільшились аж на 50 відсотків».

Науковці також виявили, що підлітки не лише слухають музику гучніше, ніж дорослі, але і не усвідомлюють наскільки гучно її вмикають.

Безпечний для слуху рівень музики становить 80-85 децибел, що дорівнює шуму дорожнього руху в машині із зачиненими  вікнами.

Шкідливим вважається рівень у понад 100 децибел – звук потягу метро, або газонокосилки.

За оцінкою спеціалістів, слухати музику через навушники – безпечно, якщо ви користуєтесь ними не більше 1,5 години у день із гучністю не більше 80 відсотків від максимальної.

При цьому, достатньо лише 5 хвилин послухати музику в навушниках на повну потужність, щоб опинитися перед ризиком нанесення невідворотної шкоди слуху на все життя.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна