Переваги вегетаріанства

epochtimes.com.ua | 1. Вер. 2010 | Фото: photoxpress.com

Переваги вегетаріанства Їсти чи не їсти м'ясо? Ось у чому питання! Надалі це стає актуальнішим, оскільки даних стосовно позитивного впливу вегетаріанства на здоров'я людини та тривалість життя стає все більше.

У сучасному розумінні вегетаріанство - поняття збірне, зараз існує безліч його видів. Наприклад, лакто-вегетаріанці харчуються також молочними продуктами, ово-вегетаріанці допускають вживання яєць, вегани відносно суворі і не їдять продуктів тваринного походження крім меду, а фрутаріанці - харчуються виключно фруктами. Є ще сироїди, які їдять тільки сиру їжу. Схоже, що всі ці течії виникли нещодавно, хоча саме вегетаріанство старо як світ.

Багато хто з великих людей минулого були прихильниками вегетаріанства. Наприклад, Сократ, Платон, Овідій, Лев Толстой, Альберт Ейнштейн та інші. Для них принципи вегетаріанства були частиною душевних прагнень і милосердного погляду на життя. Наприклад, Леонардо Да Вінчі писав у своїх записках: «З ранніх років я уникав вживання м'яса. Я вірю в те, що настане час, коли люди, подібні до мене, будуть дивитися на вбивство тварин так, як вони дивляться на вбивство людини».

Звичайно, не всі вегетаріанці відмовляються від м'ясних продуктів виключно з моральних міркувань. Іноді до цього приходять у зв'язку з життєвою необхідністю або ж прагнуть зберегти красу, здоров'я та знайти довголіття. Незалежно від цілей, вегетаріанське харчування має позитивний вплив на здоров'я, що підтверджено багатьма великими дослідженнями.

За статистичними даними вегетаріанський спосіб життя допомагає людині продовжити життя і запобігти виникненню таких явищ як ожиріння, рак, атеросклероз і серцево-судинна патологія. Деякі етнічні групи, що не вживають продуктів тваринного походження, відрізняються чудовим здоров'ям.

Одна з них - плем'я Хунза в Північній Індії. Це плем'я стало відомо завдяки своїм довгожителям. Тривалість життя Хунза перевищує сто років. Проте їх дієта в основному складається з фруктів, цільного зерна та козячого молока. І як писав британський генерал Роб Мак-Гаррісон, який багато часу провів серед них: "Я ніколи не бачив випадків апендициту, коліту або раку".

Однією з причин на користь вегетаріанства може вважатися «токсичність» м'яса. Узагальнивши дані деяких досліджень, Інститут Харчування США повідомив, що "м'ясо раптово вбитих тварин насичене отруйною кров'ю та іншими шкідливими біохімічними компонентами". В останні секунди смерті в кров тварини викидається безліч стресових гормонів, які стають причиною «отруєння» організму людини.

Вважається, що рослинна їжа бідна на білок, але це не так. У середньому м'ясо містить 20% засвоюваного білка. Кількість білка у вегетаріанських продуктах коливається в різних межах. У хлібних злаках білок становить від 8-12%, в соєвих бобах до 40%. Це приблизно в два рази більше, ніж у м'ясі. А деякі горіхи та насіннячка містять до 30% білка.

Недавні дослідження Американського Національного Інституту Здоров'я продемонстрували, що вегетаріанці менше схильні до серцевих і онкологічних захворювань, а тому живуть довше, ніж американці, які вживають м'ясо. У дослідженнях брали участь 50000 вегетаріанців з США. Більш міцне здоров'я вегетаріанців з Великобританії є причиною, по якій вони платять менше за страхування життя. Їх ризик захворіти достовірно нижче.

Звичайно, вибір дієтичних пріоритетів - особиста справа кожного, але дані багатьох досліджень підтверджують, що вегетаріанство можна вважатися більш здоровим харчуванням.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити


likar
120



Погода Львові » Україна